Огромното слънчево петно - AR3311 бе заснето с 5 ``телескоп, пише

...
Огромното слънчево петно - AR3311 бе заснето с 5 ``телескоп, пише
Коментари Харесай

Телескоп засне огромно слънчево петно

" Огромното слънчево леке - AR3311 бе заснето с 5 ``телескоп ", написа Meteo Balkans.

Слънчевите петна са огромни, тъмни области от мощни магнитни полета, които се образуват на повърхността на Слънцето.

Тези райони – които нормално са необятни колкото планети – наподобяват по-тъмни, тъй като са по-хладни от заобикалящата ги среда, съгласно родствения уебсайт на Live Science Space.com.

Те се образуват там, където линиите на слънчевото магнитно поле се заплитат и опъват, възпрепятствайки потока на парещ газ от вътрешността на слънцето и образувайки по-хладни, по-тъмни области на повърхността на слънцето. Тези натрупвания на магнитна сила постоянно водят до слънчеви изригвания. Колкото повече слънчеви петна се появяват на слънцето в даден миг, толкоз по-вероятно е да избухнат слънчеви изригвания.

Разпространението както на слънчевите петна, по този начин и на слънчевите изригвания е обвързвано с 11-годишния цикъл на интензивност на Слънцето, който минава сред интервали на висока и ниска компактност на слънчевите петна на всяко десетилетие.

Следващият безоблачен най-много, или интервалът на най-висока интензивност на слънчевите петна, се планува да настъпи през 2025 година, като най-вече 115 слънчеви петна евентуално ще се появят на повърхността на слънцето през дните на пикова интензивност. Слънчевата интензивност се ускорява през последните няколко години, като многочислени изригвания от клас X минават над нашата планета от пролетта на 2022 година – от време на време в границите на няколко дни.

Броят на слънчевите петна и слънчевите изригвания евентуално ще се усили с течение на времето към идващия безоблачен най-много, научихме от Vesti.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР